Ravinnolla kaamosta vastaan

IMG_8445 IMG_3771 IMG_3507

Tämä pimeä vuodenaika imee mehut ihmisestä. Vaikka nytkin paistaa aurinko, alkaa pian hämärtää ja ilta on pilkkopimeä. Valon väheneminen vaikuttaa minuun voimakkaasti, mutta yhtä lailla se tuntuu koululaisissa, jotka nuokkuvat aamuisin ja iltaisin autossa kotimatkalla ja valittavat väsymystä heti herättyään.

Sisäinen vahvistuskuuri onkin menossa, jotta selviäisimme takkuisesta vuodenajasta edes hitusen pirteämpinä. Siinä vaiheessa alkaa aina helpottaa, kun lumi sataa maahan ja tuo valoa tullessaan. Viime talvena lumen valosta tosin ei juurikaan saatu nauttia. Oikein toivon, että tämä talvi olisi lumisempi (lumitöiden uhallakin).

Perussettiin meillä kuuluu

 • Suuhun suihkautettava, vahva D-vitamiini
 • Monivitamiinitabletti lapsille
 • B-vitamiini
 • Vähintään 1 hedelmä päivässä (appelsiinit ja mandariinit ykkösinä)
 • Vähemmän sokeria ja valkoista jauhoa
 • Paljon kasviksia
 • Omega 3- kalaöljy (meillä Eskimo3 Pure)
 • ruuanlaitossa kylmäpuristettu kookosöljy ja hyvälaatuinen oliiviöljy

Itselleni teen aamusmoothien, johon laitan:

 • soijamaitoa/kookosmaitoa/mantelimaitoa
 • tuoremehua tai luomu mansikkamehua
 • 1 tl viherhauhetta (ohranoras yleensä. Spirulinaa en laita, koska se värjää kaiken kuravelliksi)
 • 2 rkl chiansiemeniä (superfood, jota ilman en enää osaa olla)
 • 1 rkl hampunsiemenrouhetta (proteiinia ja antioksidantteja)
 • 1 rkl marjajauhetta (mustaherukka)
 • Opti MSM (orgaaninen rikki: nivelet, hiukset, tukikudokset)
 • 1 rkl kollageenijauhetta (uusi tuttavuus, hyväksi erityisesti naisille)
 • banaani
 • pakastemarjoja (puolukka, mustikka, mansikka, mustaherukka)
 • vaihtoehtoisesti pellavansiemenrouhetta tai leseitä
 • joskus banaanin tilalle avokado

Tämä on perussetti, jota muuntelen sen mukaan, mitä kotona sattuu olemaan. Superfoodit ovat mielestäni melko hintavia, mutta toisaalta riittoisia. Lapsille kelpaa smoothiesta vain riisuttu versio, jossa ei ole siemeniä ja rouheita…

Itse koen vitamiinibuustauksen auttavan. Hyvät öljyt kosteuttavat myös ihoa sisältä päin ja omega 3 voitelee aivot.

Viimeaikaisten tutkimusten mukaan hedelmät ja kasviksetkin on tuupattu huolestuttavan täyteen kasvimyrkkyjä, ja koitan siksi valita luomua aina kun kukkaronnyörit antavat periksi. On kamalaa, että luomuhedelmät ovat niin kalliita. Oletko muuten koskaan vertaillut kaupassa vaikka luomuappelsiinia ja normiappelsiinia? Kun luomuhyllyltä (jos sellaisen kaupasta löytää) siirtyy normilaareille, alkavat hedelmät äkkiä näyttää keinotekoisen suurilta ja värikkäiltä.

Ruuanlaitossa kiinnitän entistä enemmän huomiota myös siihen, miten raaka-aineet on pakattu. Muovin määrä on hirmuinen! Ihan kaikessa muovia ei voi välttää, mutta vähentää voi rajusti. Kunpa Suomeenkin tulisi sellainen pakkaukseton ruokakauppa… Toinen arkkiviholliseni on sokeri, jota on tungettu kaikkialle! Luen kaupassa tuoteselosteet aina tarkasti (ja se näyttää tarttuneen myös lapsiin). Sokerin määrä on hämmentävä ja sitä on paikoissa, joihin se mielestäni ei kuulu. (Juu, ja siksi teen mm. myslin itse…)

Ja ei, ei meillä aina syödä terveellisesti. Ihan on niitä pakastepitsapäiviä meilläkin ja irtokarkkihimokohtauksia ja jätskiä suoraan paketista -iltoja. Olen vaan huomannut, että mitä puhtaampaa ruokaa syö, sitä paremmin voi. Ajattelen siis olevani hyvällä polulla. Sellaisella, jonka varrella hyvät valinnat lisääntyvät pikkuhiljaa.

 

 

9 kommenttia artikkeliin ”Ravinnolla kaamosta vastaan

 1. Samoilla linjoilla minäkin. Terveet ruokatavat on paras ja halvin lääke hyvään elämään ja etenkin siihen jaksamiseen.
  En ehkä aina suosi luomua, mutta kotimaista ja lähiruokaa. Ruuat teen perusraaka-aineista ja mausteet aina originaaleina. Mm. Aromat-suolassa on natriumglutamaattia ja siksi laitan yrtit ja suolat aina erikseen. Lapset on tottuneet peruskotiruokaan ja valmista säilöntäaineruokaa (ts. ruuankorviketta) vältän kaikin keinoin. Voin tehdä viikonloppuna ison satsin lihapullia pakkaseen ”valmisruoaksi”. Ja mieluummin vielä pizza Kotipizzasta kuin kaupan hyllyltä..=)
  Lapsille teen joka päivä maustamattomasta jogurtista aamu/iltapalan, johon laitan hedelmiä ja/tai marjoja, chiasiemeniä yms. Mitä milloinkin löytyy. Paras kommentti oli vähän aikaa sitten tyttären syödessä kaupan sokerijogurttia, että se maistuu liian makealta! Sokeri on kyllä se pahin väsyttäjä nykyelämässä!!

 2. Värikkäät kuvasikin jo piristää tätä pimeyttä. Ja smootiet näyttää todella herkullisilta. Itse olen valitettavasti ihan sokerikoukussa, vaikka huomaankin sen vain väsyttävän. On se kumma, että se onkin niin vaikeaa. Monta kertaa kuutenkin todennut olevansa pirteämpi ilman sokeriövereitä ja silti sorrun ihan liian usein. Onneksi hedelmiä ja marjojakin menee paljon..

 3. Olen heinäkuusta lähtien yrittänyt noudattaa edes 90% melko tiukkaa ruokavaliota, johon ei kuulu sokeri missään muodossa, edes hunajana tai kuivahedelminä, gluteeniviljat, laktoosi, hiiva ja alkoholi. Apuna liuta vitamiineja ja lisäravinteita. Superfoodeista olen itsekin tykästynyt chiasiemeniin, muut ovat oikeastaan jääneet kokeiluksi. Muutokset muistissa, unenlaadussa, mielialassa, suolistossa, jaksamisessa, kynsissä ja ihossa ovat valtaisat. Luomutuotteiden hinta todellakin on este ja omakin sato jäi tänä vuonna pieneksi. Onneksi on suomalaiset marjat.

 4. Olen täysin samoilla linjoilla! Paitsi kahvia täytyy yrittää vähentää. .. Minulla se ei määräänsä enempää nautittuna piristä, vaan täristää ja jumittaa. Toinen pakollinen on yrittää lisätä joogahetki jokaiseen päivään. Talven ja opiskeluiden keskellä sitä huomaa helposti plösähtävänsä läppärille ja neulomaan ja läksyihin ja kahvipöytään. Pelkkää istumajumitusta. Ei kierrä happi ja energiat. Täytyy tsempata. Rakastan toisaalta syksyä, mutta täytyy olla tarkkana ettei kietoudu pimeään. Blogisi auttaa siinäkin♥

 5. Kyllä mäkin oon huomannut, että kun syön terveellisemmin, paljon kasviksia ja juon vettä mm., niin kyllä sitä vaan on pirteämpi olo. Luomubanaaneissa ei ole juurikaan hintaeroa niihin tavallisiin, ei-maistu-miltään -banskuihin, mutta makuero on huima. Oon tehnyt ystävillekin makutestejä ja yksi päivä kaupassa valistin yhtä pariskuntaa, johon tämä pariskunnan miespuolinen edustaja sanoi ”mihin tästä saa sitten valittaa jos ei olla tyytyväisiä” , ai kun mua nauratti! Eli ostivat sitten luomua ja tavallista testatakseen asian. Toi oli mulle ihan uusi juttu, että kookosmaitoa/kermaa voi laittaa smoothieen, taidankin heti huomenna kokeilla aamujuomaksi :D

  • Kookosmaitoa (sitä mitä käytetään ruuanlaittoon) voi ihan hyvin laittaa, mutta minä käytän alpron litran tölkissä myytävää kookos-mantelimaitoa, se on taivaallisen hyvää!

 6. Olen ostanut viime aikoina luomubanaaneja, koska hintaeroa normaaleihin on vain 10 senttiä enemmän / kg. Mutta minkä ihmeen takia niihin luomabanaaneiden kantoihin on kiedottu muovia?!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s